naar Homepagina
  1. Davis Cup Finals 2019: dit is de nieuwe opzet

Davis Cup Finals 2019: dit is de nieuwe opzet

Het Nederlandse tennisteam heeft zich in februari geplaatst voor de Davis Cup Finals. Deze Finals zullen van 18 tot en met 24 november 2019 gehouden worden in Madrid. De Internationale Tennis Federatie (ITF) presenteerde afgelopen zomer een gloednieuwe opzet van dit prestigieuze tennistoernooi. Ben je een tennisliefhebber en wil je weten wat er allemaal verandert? Lees dan snel verder!

Rijke geschiedenis 
De Davis Cup is een internationaal landen teamtoernooi voor heren. Dit tennistoernooi kent een lange geschiedenis en wordt in 2019 maar liefst voor de 108ste keer georganiseerd. Het toernooi kreeg de afgelopen jaren regelmatig wat kritiek te verduren. Dit kwam onder andere door een overvolle tennisagenda, slecht verdienmodel en wedstrijden die soms ellenlang konden duren. In samenwerking met een investeringsmaatschappij besloot de ITF daarom om het jaarlijkse tennistoernooi in een nieuwe vorm te gieten. Dit betekent onder andere dat de Wereldgroep en de Regionale zone niet langer bestaan. 

Na 118 jaar een nieuwe vorm 
Om het prestigieuze tennistoernooi in oude glorie te herstellen en ook de topspelers uit de tenniswereld weer aan te trekken krijgt de Davis Cup na 118 jaar een gloednieuwe opzet. In deze nieuwe opzet spelen 24 landen in februari 2019 een kwalificatieronde, met als doel een van de 12 plaatsen te veroveren voor het eindtoernooi in november. Naast de 12 winnaars uit de kwalificaties doen ook de halve finalisten uit het vorige jaar mee aan het eindtoernooi én worden er nog twee wildcards uitgedeeld. In totaal komen er in november in Madrid dus 18 landen in actie. Eén finaleweek op één locatie 
Het eindtoernooi zal van 18 tot en met 24 november in Madrid gespeeld worden. De 18 overgebleven landen worden onderverdeeld in zes groepen van drie, waarvan acht landen zich zullen plaatsen voor de kwartfinales. Na de groepsfase wordt er via een knock-outsysteem naar de finale toegewerkt, waarbij een wedstrijd een dag duurt en uit twee enkelspellen en een dubbelspel bestaat. Daarnaast worden ook de afzonderlijke partijen ingekort. Deze worden niet langer beslist door een best-of-five sets, maar door een best-of-three. De derde set wordt, als dat nodig is, beslist door een tiebreak. 

Het Nederlandse Davis Cupteam 
Het Nederlandse Davis Cupteam moest het tijdens de kwalificaties in februari opnemen tegen Tsjechië. De Nederlandse selectie voor dit duel bestond uit Robin Haase, Tallon Griekspoor, Scott Griekspoor, Jean-Julien Rojer en Matwé Middelkoop. Dankzij een overwinning van Robin Haase eindigde de eerste dag van de kwalificaties in een gelijkspel. Ook op de tweede dag van de kwalificatie presteerde Haase uitermate goed; met nog eens twee gewonnen partijen verzekerde hij Nederland van een plek in de finale van de Davis Cup. Kortom: een succesvolle kwalificatiefase voor de Nederlandse ploeg en genoeg om naar uit te kijken tijdens de finaleweek in november! 
Bron: KNLTB, DavisCupFinals.com, Tennis.nl, NOS, Trouw.
Telefoon 088 - 10 30 750
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
Sunweb Sports & Events
Sunweb Sports & Events
Aagje Dekenstraat 51
8023 BZ Zwolle
Email info@sunwebsportsevents.nl
Telefoon +31 (0)88 10 30 750
KvK 05059071
BTW nr. NL805657915B01
IBAN NL96 RABO 0345 5999 18
21:30:11 | 0,07 | sunwebsportsevents | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch