naar Homepagina
  1. Hoe Kimi Räikkönen in 2009 stopte met Formule 1 en nu tóch de oudste coureur op de grid is

Hoe Kimi Räikkönen in 2009 stopte met Formule 1 en nu tóch de oudste coureur op de grid is

Toen de Finse topcoureur Kimi Räikkönen – a.k.a. The Iceman  – de Formule 1 in 2009 vaarwel zei, leek het erop dat hij daarmee ook zijn race carrière beëindigde. Maar inmiddels is deze ietwat stoïcijnse race vedette met zijn 39 jaar de oudste Formule 1 coureur op de grid… Hoe dit zit? Wij zochten het uit!

Hoe het allemaal begon
Zoals veel Formule 1 coureurs begon ook Kimi Räikkönen zijn loopbaan in de kartwereld. Onder de hoede van een van de bekendste kart-talentbegeleiders ter wereld, de Nederlander Peter de Bruijn, sleepte Kimi in de jaren 90 het ene na het andere kart-kampioenschap binnen. Niet zo vreemd dus, dat hij al gauw de aandacht van een paar belangrijke Formule 1 bazen wist te trekken. Met name Peter Sauber was zo onder de indruk van de jonge Fin, dat hij Räikkönen na een testrit meteen een contract gaf bij zijn Zwitserse Formule 1 team. Ondanks – of juist dankzij – de kritiek op het binnenhalen van dit onervaren ‘groentje’ bewees Kimi zijn fenomenale racetalent door in zijn allereerste race voor Sauber meteen een WK-punt te bemachtigen. Uiteindelijk wist hij in zijn eerste jaar op het hoogste niveau maar liefst acht keer binnen de top 10 te finishen en daarmee negen punten te verzamelen. Een topstart van zijn formule 1 carrière! Kenners waren inmiddels overtuigd van zijn kunnen en verschillende kapers verzamelden zich op de kust…

Kimi naar de top
Het Britse McLaren – een van de hoogvliegers in die tijd -  toonde interesse in Kimi en na een jaar bij Sauber maakte hij zijn eerste overstap in de Formule 1. Na een oefenjaar haalde hij in 2003 tijdens de Grand Prix van Maleisië zijn allereerste overwinning binnen de Formule 1. In de jaren die volgden kwamen er meer zeges bij en werd Kimi een van de gevestigde namen binnen de autosport. In 2007 maakte hij de overstap naar het Italiaanse Ferrari en nam de plek in van legende én zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Hier steeg hij echt tot ongekende hoogte door maar liefst zes(!) keer als eerste te finishen in een seizoen. Tijdens zijn debuutjaar bij Ferrari weet hij zijn allereerste wereldtitel in de Formule 1 te bemachtigen; een historisch jaar voor Kimi waar hij hoogstwaarschijnlijk nog vaak aan terug zou denken. Want in het verleden behaalde resultaten bieden zelfs een topcoureur geen garanties voor de toekomst…

Comeback kid Kimi
In de twee seizoenen na zijn wereldtitel weet Räikkönen niet hoger dan derde en zesde te eindigen in de eindstand. Dit teleurstellende resultaat leidt ertoe dat hij bij Ferrari het veld moet ruimen voor een nieuw talent: Fernando Alonso. Zo komt zijn succesvolle carrière bij Ferrari vroegtijdig ten einde. Door zijn tegenvallende prestaties en het gedwongen vertrek bij Ferrari lijkt Räikkönen helemaal klaar te zijn met Formule 1. In 2010 maakt hij bekend de Formule 1-sport vaarwel te zeggen en in de daaropvolgende jaren stort hij zich vol overgave op autorally. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan; in 2012 besluit Räikkönen terug te keren in de Formule 1, dit keer bij het Britse team Lotus. Een gouden greep zo blijkt: hij weet maar liefst zeven keer op het podium te finishen. Ook 2013 is een succesjaar voor Räikkönen en het duurt dan ook niet lang voordat Ferrari opnieuw op de stoep staat.

Oude liefde roest niet... toch?
In 2014 slaat de gouden combinatie Ferrari-Kimi opnieuw de handen ineen. Doel? Het succes van 2007 evenaren. Maar helaas weet Kimi geen enkele winst te boeken en het succes blijft uit. In 2017 wordt zijn contract bij Ferrari nog een keer verlengd met een jaar, waarna er in 2018 wederom een einde komt aan zijn carrière bij het Italiaanse team. Op dat moment zou het voor Kimi een volkomen logische volgende stap zijn geweest om de Formule 1 voor eens en voor altijd vaarwel te zeggen. Maar tot grote verbazing van velen besluit hij om terug te keren naar zijn oude vertrouwde thuisbasis: team Sauber (tegenwoordig onder de naam Alfa Romeo Racing). Met een tweejarig contract op zak is Kimi Räikkönen hiermee de oudste Formule 1 coureur op de grid. En wie weet welke verrassingen hij voor het komende seizoen voor ons in petto heeft… Want een ding is zeker: Kimi volgt zijn eigen weg!

Bron: GPUpdate, GPFans, Kimi Räikkönen, Motorsport, Racexpress, RacingNews365, TopGear, Autoblog, RTL GP.

 

Telefoon 088 - 10 30 750
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
Sunweb Sports & Events
Sunweb Sports & Events
Aagje Dekenstraat 51
8023 BZ Zwolle
Email info@sunwebsportsevents.nl
Telefoon +31 (0)88 10 30 750
KvK 05059071
BTW nr. NL805657915B01
IBAN NL96 RABO 0345 5999 18
04:16:02 | 0,28 | sunwebsportsevents | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch